vasárnap, április 29, 2012

Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan

Ahogy a címből talán sejthető, ez a regény az orosz folklórból táplálkozik. Ha leírom, hogy a régi orosz népmeséket és legendákat keveri Oroszország illetve a Szovjetunió 20. századi történelmével, kb. a cári Birodalom végétől az ’50-es évekig, meg hogy szereplői között sztálinista manók, szovjet démonok és hasonlók is vannak, azzal messze csak a felszínt kapargattam meg. Rendkívül sűrű és gazdag, számos réteget rejtő szöveg ez, mely elsősorban azért mégiscsak a párkapcsolatról, a szerelemről szól, úgy mutatva be mindezt, mint örökös, kegyetlen harcot...

Somlói Ferenc: A Csodák Könyve - Aranyvölgy

A Csodák Könyve egy rendkívül érdekes produkció, ugyanis készült hozzá egy rock/metal musical is, Elfsong néven, ami első körben a HammerWorld magazin márciusi számának CD-mellékleteként jelent meg. Az igényes kiállítású, vaskos kötet egy olyan történetet mesél el, amin könnyű észrevenni Tolkien hatását, és persze ez is Jó és Rossz harcáról szól. Ám nem holmi klón, már csak azért sem, mert a sztori „evilági” részei egy alternatív Magyarországként is felfogható helyszínen játszódnak.

vasárnap, április 15, 2012

Ray Bradbury: Marsbéli krónikák

Több okból is fura és nehéz erről a könyvről írni. Még a szüleim sem éltek, mikor eredetileg megjelent, 1950-ben, ugyanakkor ez már a harmadik magyar kiadása. Sci-fi rajongók több nemzedéke is alapműnek és kedvencének vallja, de ha félreteszem a „külsőségeket” (Mars, űrrakéták, atomháború és utána, stb.), ez a könyv „egyszerűen csak” az emberiségről szóló irodalom. És mint olyan, azt hiszem, mindenkinek jót tenne, ha elolvasná.
Teljes cikk az ekulton.

vasárnap, április 01, 2012

Loreena McKennitt, 2012. március 27., Budapest, Aréna

Szűk három évvel ezelőtt nagyon csúnyán eláztunk (eső által!) Loreena McKennitt első magyar koncertjén. Most fedett helyen, drága, ámde kényelmetlen székeken ücsörögve nézhettük-hallgathattuk a Tündérkeresztanya előadását. Ez alkalommal nem interjúztam vele, még ráhangolódni sem tudtam a koncert előtt, és kb. zombi állapotban érkeztem az Arénához.
Ez azonban mit sem vett el a koncert színvonalából, szépséges, egyes pontjain emberi "buli" volt, és
a Hammer site-on írtam róla.