vasárnap, július 29, 2012

Stian Hole: Garmann nyara

Garmann hat éves fiú. A nyári szünet utolsó napja van, holnap kezdi az iskolát. És szorong. Még egy foga sem mozog, pedig a többieknek már több is kiesett. Vendégségbe jön hozzájuk három idős nagynénje – akiknek meg épp, hogy már egy saját foga sincs talán. Bezzeg a falevelek, azok elkezdtek hullani. És a darazsak is, és Garmann egy halott kismadarat is talál a kertben, és hat évesen már tisztában van vele, hogy nagynénjei is közel állnak az elmúláshoz. Olyan nagy a világ, és annyi mindent nem tud még…
Sajátosan skandináv, megértéssel, szeretettel és egyéni ötletekkel teli könyv ez változásról, félelmekről, az életről. Ekultura.hu-n a teljes cikk.

George Mann: Mechanikus London

George Mann regénye divatosnak mondott irányzathoz sorolható, a steampunkhoz, amely a viktoriánus kor, avagy a gőzgépek (vagy ha így tetszik, Jules Verne és H. G. Wells) világához kever jó sok akciót, illetve azt próbálja megfejteni, mi lett volna, ha a villamos energiát nem fedezik fel, vagy nem aknázzák ki, helyette a gőzmeghajtás marad a technika csúcsa és alapja, s mint fejlődhetett volna mindez tovább.
A Mechanikus London szórakoztató ponyvaregény, horror, viktoriánus és krimi elemekkel: ekulton a teljes cikk.

vasárnap, július 08, 2012

Tasnádi István: A kőmajmok háza

Tasnádi István drámaíró, színházi ember, új könyve ifjúsági regény, mely két idősíkon játszódik. A jelenben az asztmával küzdő Kornél életébe pillanthatunk be. A fiút édesanyja egyedül neveli, mert apja kicsi korában eltűnt. Betegsége miatt nehéz beilleszkednie, de mikor a szomszédban nyaraló kislány fura dolgokat kezd neki mondani a ház lakóiról, inkább faképnél hagyja, mintsem a sületlenségeket hallgassa… Csakhogy hamarosan kiderül, hogy Iza szavainak nagyon is van valóságtartalmuk. De vajon tényleg emberbőrbe bújt mágikus lények lakják a régi bérházat, és valóban csak itt lehetnek biztonságban a rájuk vadászó gonoszok elől?
Ez egy kiemelkedően jó ifjúsági regény, és a teljes cikk ekulton olvasható.

Frances Mayes – Edward Mayes: Napsütötte szakácskönyv

Aki olvasta a Napsütötte Toszkánát, ill. Frances Mayes további könyveit, az talán felteszi a kérdést: mi szükség van erre? Hiszen a toszkán-olasz emlékiratok is tele vannak jobbnál-jobb receptekkel. A kérdés csupán addig tartható fenn, amíg kézbe nem veszi az ember ezt a gyönyörű kötetet.