péntek, március 28, 2014

Jeff VanderMeer: Expedíció

Az Expedíció egy trilógia első kötete, mindhárom könyv 2014-ben fog megjelenni, és bár az első rész rövid, 176 oldalas csupán, nem mindennapi olvasmány. Már besorolni sem könnyű: pszichothriller, természetfeletti horror, sci-fi, ökopunk és fantasy elemei vegyülnek benne. És amilyen rövid, annyira feszült és izgalmas. Ez bizonyára sablonosan hangzik, de tényleg rég olvastam ennyire paráztató, magába szippantó könyvet.

Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala

Standish Treadwell diszlexiás. Tizenöt éves létére nem igazán megy neki se az írás, se az olvasás. Ráadásul felemás színű a szeme. De Standish nem hülye. Viszont tisztátalannak számít abban a diktatúrában, melyben él. Akármikor kitörölhetik az élők sorából. Selejt, a Hetedik Zóna lakója, ahonnan senki nem jut ki élve, ahova azok kerülnek, akik bármi olyat tettek, ami az Anyaföld vezetőinek és pribékjeinek nem tetszik.
Nem akármilyen ifjúsági regény egy alternatív, de mégis túlságosan ismerős világból. Teljes cikkem ekulton.

hétfő, március 17, 2014

A Lego kaland

Lehetne ez egy újabb dögunalmas animációs film is, melyben az átlagember legyőzi a főgonoszt, megmenti a világot, kerül neki jó nő is a végére, nem szólva a szupercuki illetve szuperbölcs barátokról, akik a kezét nyalják vagy a vállát veregetik. Sőt, ez mind benne is van. Amitől más, az egyrészt a csavar a történetben (melyet egy felnőtt néző alighanem kitalál, mielőtt bebizonyosodna, de akkor is ott van), másrészt pedig a bődületes poénok. Melyek egy része olyan, hogy az ember zokogva fogja a fejét, s kínjában röhög (halld például Batman dala), de még ezek is jók, sőt.

Anne Rice: Az Úr Krisztus sorozat 1-2.

Még hogy Anne Rice, a vámpírkirálynő, Jézus életéről írjon könyvet?! - kérdezhették a csak mérsékelten tájékozottak, akik nem tudtak róla, hogy Lestat, a vámpír megalkotójának volt egy katolikus korszaka. Melybe a rá jellemző vehemenciával vetette bele magát, s mely azonban már a múlté, így sajnos az is kérdéses, hogy lesz-e 3., befejező rész. Sajnos, mert ez a két regény tulajdonképpen egész jó. Nem a legrosszabb, sem a legjobb könyvek, amiket valaha Jézusról írtak, ráadásul a Bibliában nem tárgyalt éveiről nem is nagyon szólnak, mégis tetszettek. Hogy miért, azt az ekulton írtam le.

péntek, március 07, 2014

East: Messze a felhőkkel (DVD)

A magyar progresszív rock egyik legfontosabb zenekara, az East 18 év szünet után állt először újra színpadra, a pécsi Kodály Központban. Ezt 2013-ban egy szegedi és egy budapesti fellépés követte – utóbbin, a teltházas MüPa koncerten magam is ott voltam. A Messze a felhőkkel című DVD a pécsi koncert felvétele, de a program, ha nem csalódom, megegyezik a müpással. Márpedig az katartikus, felejthetetlen, örök élmény volt.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek

Ray Bradbury a sci-fi irodalom klasszikus írói közé tartozik, s művei közül az egyik legismertebb a Fahrenheit 451. A cím arra a hőfokra utal, amin a könyvnyomópapír meggyullad – merthogy abban a képzeletbeli jövőben, amelyben a regény játszódik, a könyv tiltott dolog. A rohanó életet élő embereket a média irányítja, s a rendszer nem tűri a gondolkodókat...
Az új, Agave féle kiadás további öt remek novella olvasható. Cikkem ekulton.