vasárnap, szeptember 15, 2024

NEST OF PLAGUES: Hellsolation

A harmadik Nest Of Plagues album már nem deathcore, annál sokkal változatosabb. A Hellsolation konceptalbum, részint Ivanics Dániel énekes-basszusgitáros kényszerbetegségéről, de merítettek hozzá az ismerősi körükben történt tragédiákból is. Ennek megfelelően ez egy zaklatott és felkavaró, nehéz anyag. Viszont annyi erős témából építették meg, hogy túl azon, hogy tökéletesen visszaadja a súlyos mondanivalót, zeneileg baromi élvezetes és változatos. Nyilván a masszív riffeké, magukkal rántó groove-oké és Dani hörgéséé a főszerep, de vannak eltalált énekdallamok is, és rengeteg klassz téma is, legyen bár apró motívum, díszítés, mind hozzáad valamit az összképhez.

Teljes lemezkritikám a Hammer honlapján.

péntek, szeptember 13, 2024

WATCH MY DYING: Egyenes kerülő

Lehet, hogy sokat kellett várni az effektíve ötödik WMD albumra, cserébe 10 pontos lett. Bár persze, melyik nem. Ez a zenekar sem az útját nem keresi, sem megfelelni nem akar, sem megmutatni, mit tud. Az Egyenes kerülő egy kijelentő mondat, amiben minden benne van.

Minden, ami WMD, és minden, amit ma egy gondolkodó ember érez, gondol, tapasztal, egy olyan ember, aki ebben a világban és országban él. Nem belezsúfolták a mindent, hanem megmutatják a részleteit, és a hallgató önmagában megtalálja a többit, kinn a tükörben, benn a visszhangokban. Ahogy a Fedetlen lépés című dalban énekli Veres Gábor: „Itt vagyok még, nem tűntem el, remélem így is megfelel”. (Mellesleg eztán, ha bárki kérdezi, mi van a Hammerrel, ez lesz a válaszom.)

A teljes lemezkritikám a Hammer honlapján olvasható.

szerda, szeptember 04, 2024

Brian Jacques: Martin, a harcos

A Rőtfal regéi sorozat első regényében gyakran szóba kerül Martin, a harcos. De ő akkor már amolyan legenda, akinek alakja csupán a faliszőttesen látható. A sorozat eredeti kiadási sorrend szerint számított 6. kötete meséli el az ő történetét, s azt sem teljes egészében, csak hogy hogyan lesz a rabszolga egérkölyökből népének megmentője, az ifjú harcos. Rőtfal apátsága itt csupán a kerettörténetben említődik meg.
Klasszikus kaland/történelmi regények, fantasy irodalom keveredik ebben a talán ifjúságinak is mondható regénynek, mely azonban épp úgy tartogat komor, valóságos részeket, mint humort, szerethető helyeket és szereplőket.

Teljes cikk ekulton.