nat b
Név:

Ez amolyan félblog, nem igazi. Inkább csak arra van, hogy feltegyek akármi cikket, legyen Hammer-es, ekulturás, endless-es, vagy bármi egyéb, ami nekem valamiért fontos. És nem csak zenékről meg könyvekről meg filmekről. Hanem pl. helyekről, ahol járok. És biztos lesz itt pár gondolatom is, meg hasonlók.

kedd, október 17, 2006

Film / Asterix és a vikingek

Eredeti cím: Astérix et les Vikings
Színes francia-dán családi animációs kalandfilm, vígjáték
Gyártás éve: 2006
Hossz: 78 perc
Rendező: Stefan Fjeldm és Jesper Møller
Forgatókönyvíró: Jean-LucGoossens
Főszereplők: Asterix, Obelix, Hasarengazfix, Bögyörix, Abba, Hatalmaf, Vikea, Olaf, Titkograf
Gyártó: M6 Studio
Eredeti bemutató dátuma: 2006. április 5. (Belgium)
Magyarországi forgalmazó: SPI International
Magyarországi bemutató: 2006. október 5.

Bármilyen fényt vessen is ez rám: Asterixen nőttem fel. Az ám, a ’80-as években remegve vártam az Alfa magazin megjelenését, és benne az ókori gall hős kalandjait – és csak aztán olvastam el a többit. Az egy jó újság volt.

Amúgy René Goscinny és Albert Uderzo már 1961-ben megalkotta Asterixet és Gallfalva apraja-nagyját. Nálunk több verzióban is megjelentek a képregények, de hozzám az Alfa-féle jutott el, s máig azt tartom etalonnak, bár a többi kiadásnak is voltak erényei. Amilyen játékos a francia nyelv, olyan a magyar is, így már a nevek is beszédesek, sőt nevettetőek voltak. Szerencsére ehhez a legújabb rajzfilmhez is javarészt az Alfa-féle fordítást használták.

Más kérdés, hogy a sztori maga azért megváltozott, modernizálás címén. A Vox magazin kritikusa pl. ezt csúful nehezményezte is, mármint nem azt, hogy Bögyörix rock & roll helyett valami funky-disco-ra rázza, amikor meg akarja mutatni a vidéki galloknak, hogy mi a menő, hanem azt, hogy amolyan amerikanizált izé lett belőle. Lehet, hogy igaza is van. Én ennek ellenére élveztem a filmet, jókat kacagtam rajta. Merthogy van min. Ahogy a képregénynél, itt is akadnak harsány poénok épp úgy, mint finomak, ínyenceknek valók, és egyszer nem is elég megnézni a filmet, hogy mindet felfogd (sem kijönni a főcímről, mert még ott is vannak).

A történetbe bekerült egy valóban nem túl erős szerelmi szál, meg a hozzá való viking lyányka (nyilvánvalóan a hímnemű kellék Bögyörix, az ifjú gall, akiből Obeliixék mindhiába próbálnak deli harcost faragni). Viszont a vikingek, akik azért érkeznek Gallfalvába, hogy megtanulják, mi az a félelem, végül ugyanúgy sikerrel járnak.
Hogy Asterixék idejében még nem igen voltak vikingek, az már a képregénynél sem zavart túl sokakat…

Szokás felvetni a kérdést, hogy miért nincs nekünk, magyaroknak is valami Asterix-szerűnk, holott ugye a történelmünkben akad elég alak meg időszak, akiből meg amiből lehetne meríteni. Nekem úgy rémlik, voltak próbálkozások még az “átkosban”, amik alighanem zátonyra futottak. Most hirtelen csak a Botond ugrik be. De pl. a Magyar Vándor c. filmből is lehetne jófajta képregényt, sorozatot csinálni. Már ha olyan zsenik írnák tovább történetüket, mint akik Asterix-et alkották…

Ami meg az Asterix és a vikingeket illeti, nem rossz egy rajzfilm ez, az első élőszereplős Asterix filmnél simán jobb (abból most készül a harmadik). Szerintem annyi humor és csavarosság és hangulat továbbra is van benne, hogy újabb generációkat hódítson meg általa a csöppnyi gall hérosz és népe. Nem tudom, lesz-e valaha újra magyar kiadása a képregénysorozatnak (legyen, sőt, szülessen újjá az Alfa!), de arra az esetre, ha nem, íme egy link:
egy link

Címkék: