hétfő, november 29, 2010

Lynne McTaggart: Az energiamező

Alighanem a kvantumfizikával kezdődött, az 1900-as évek elején kialakuló új, forradalmi tudományos irányzattal, mely az elemi részecskék fizikáját igyekezett leírni. Ezen a szinten olyasmiket találtak a tudósok, amiket a klasszikus fizikán belül nem lehetett leírni – amik aszerint lehetetlennek számítottak. Ezzel kezdődhetett, ezzel lehetett elindulni olyan jelenségek megfejtése felé, amiket, az addig ismert fizikai törvények szerinti megmagyarázhatatlanságuk miatt jobbára nemlétezőnek fogtak fel, és ha egy tudós mégis azokkal foglalkozott, akkor a saját jó hírnevét tette kockára.
Mindez különben, mint ebből a könyvből is kiderül, bő száz év alatt sem változott sokat: a tudomány felkentjei bőszen, foggal-körömmel védik állásaikat, és előszeretettel kiáltják ki nevetségesnek az olyan feltevéseket (és akik azokat felteszik), mint hogy pl. létezik távgyógyítás, telepátia, pszichokinézis, vagy akár csak hogy a homeopátia működik – s pláne, ha valaki azt állítja, van valami megfejtése arra is, hogy miért.
Mindazonáltal van ebben a világban olyan bátor és kíváncsi tudós elég, aki szeretné megtudni a válaszokat ezekre a kérdésekre. Egy részük azért dolgozik ezeken, hogy bebizonyítsa, hogy kamu az egész, mások viszont biztosak a dologban, és „pusztán” tudományosan is szeretnék bebizonyítani mindezeket. Lynne McTaggart könyve ezen emberek egy részéről szól, és arról, hogy igen, bizony, bebizonyították.
Teljes cikk az ekultúrán.