vasárnap, július 14, 2013

Laár háromszor

Laár András múlt évben két olyasmit is kiadott, ami csak nem rég jutott el hozzám, ám annál nagyobb hatással volt rám.
A Kiderülés - A derűs élet titka c. könyve nagyon sok mindenről szól, különféle utakról, módszerekről, ill. pillanatokról, melyek által és melyekben a szerző számára valami kiderült, valami fontos, ami közelebb vitte őt a derűs, élhető, élni való élethez. Egyszerű, érthető, jó könyv, itt olvasható róla a cikkem.
A Tündértantra 2. című CD-je pedig kb. fele részben buddhista mantrákat, fele részben András azokhoz illő szövegeinek feldolgozásait tartalmazza. Ezekből is derű árad, de egyúttal valami tisztaság, szentség is, abban az értelemben, amilyen az, amikor az ember mondjuk boldog attól, hogy épp egy igazi szép nyári napot él át, és megérti, megérzi, hogy milyen áldásban van része. Az albumról szóló cikk szintén ekulton.
S mindezek hatására ma elzarándokoltam Tarra, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség ottani központjába, ahol ünnepséget tartottak Őszentsége, a Dalai Láma 78. születésnapja alkalmából. Merthogy a fellépők között volt Laár András is. Az erdei sátorban, kellemes környezetben rendezett Mantra-zene koncert egyfajta szertartás volt, melyen András és felesége, Kati különféle buddhista mantrákat énekeltek (s csupán csak egynek volt magyar szövege), melyek a két Tündértantra CD-ről ismerősek. Végtelenül egyszerű, jelen esetben egy szál akusztikus gitáron kísért dalok ezek, melyek mégis magukkal ragadják az embert. Béke és derű áradt az előadókból, de az egész helyből is, jó volt ott lenni, egy olyan helyen, ahol egyébként is számtalanszor elhangzik az, hogy Om Mani Peme Hung, vagy hogy Om Tare Tuttare Ture Soha. Utóbbi a Zöld Tara mantrája - a női Buddháé, akinek a tari Tara Templomot is szentelték, és a Laár-féle verzió olyannyira fülbemászó, hogy mióta először hallottam, úgy két hónapja, nem telik el nap, hogy ne jutna eszembe. Ez ám a sláger! :)
Laár András és neje Taron koncertezik (fotó: UN)