nat b
Név:

Ez amolyan félblog, nem igazi. Inkább csak arra van, hogy feltegyek akármi cikket, legyen Hammer-es, ekulturás, endless-es, vagy bármi egyéb, ami nekem valamiért fontos. És nem csak zenékről meg könyvekről meg filmekről. Hanem pl. helyekről, ahol járok. És biztos lesz itt pár gondolatom is, meg hasonlók.

szombat, december 27, 2014

Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat és Így lehetsz kalóz

Sokan szeretik az Így neveld a sárkányodat című mozifilmeket és a kapcsolódó tévésorozatot (hogy mondjak egy példát: én). Azonban ezek gyanútlan rajongóinak bizonyára magas hányada rökönyödik meg, ha szembetalálkozik a könyvvel, melynek alapján a film készült. Hát még ha elolvassa.
A könyveknek ugyanis igen kevés közük van a filmekhez. De mindkét verzió nagyon jó a maga módján. A könyvekben ritka csúf illusztrációk, óvodás-kisiskolás szintű poénok, és jó sok kalamajka akad. Hogy mégis működik, annak sok különféle oka van, például az írónő sajátos humora és hozzáállása a viking kultúrához. Meg az, hogy remekül felépítette, kitalálta a maga világát. Meg hogy bár nagyon mások az ő szereplői, mint akiket a filmekből ismerünk, mindegyik igazi jellem. És így tovább.