nat b
Név:

Ez amolyan félblog, nem igazi. Inkább csak arra van, hogy feltegyek akármi cikket, legyen Hammer-es, ekulturás, endless-es, vagy bármi egyéb, ami nekem valamiért fontos. És nem csak zenékről meg könyvekről meg filmekről. Hanem pl. helyekről, ahol járok. És biztos lesz itt pár gondolatom is, meg hasonlók.

szombat, december 06, 2008

Siku: A Biblia Manga

Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó / Mangattack
Kiadás éve: 2008
Fordította: Pap Zoltán és Sárközy Bence
Eredeti cím: The Manga Bible
Oldalszám: 216
Ára: 1990 Ft
Kategória: képregény / manga

Nem az első alkalom ez, hogy valaki képregényes formában dolgozza fel a Bibliát, ám manga stílusban igen. Természetesen a teljes Bibliát képtelenség volna bő 200 oldalba belesűríteni, ám a cél nyilvánvalóan nem ez volt, hanem az, hogy a manga jellegű képregények fiatal olvasóihoz is eljusson ennek a kivételes könyvnek a híre, és legalább valamennyire megismerjék. És mindezt úgy, hogy érdekes, izgalmas, mai legyen, egyszersmind első lépcsőfok. Hiszen akinek tetszik, akit érdekel, az könnyen tovább olvashat a témában.

Természetesen a Japánból származó képregényes stílus ifjú rajongói mellett másoknak is élmény lehet ez a kötet. Siku, a részben nigériai származású, londoni művész, aki egyebek mellett számos Dredd bíró és 2000AD képregényen is dolgozott, rendkívül pörgős (helyenként humorral ill. egyéni megoldásokkal fűszerezett), végig olvasmányos és érdekfeszítő kivonatot készített a Bibliából, erőteljes ábrázolásmóddal és ügyes szerkesztéssel. Azt talán még a Bibliát elvetők vagy életükből mellőzők is elismerik, hogy megannyi máig is izgalmasnak ható sztori került bele, és ezek közül jó érzékkel csemegézett Siku, miközben igyekezett az események ívét is felvázolni.

A képregény rajzai dinamikusak, s a manga stílushoz nem kevés nyugati (helyenként szuperhősös) vonást, elemet is kevernek. S valóban, mind Jézust, mind tanítványait és neves követőit, mind pedig az Ószövetség fontos alakjait szuperhősként ábrázolja a kötet. Ez (ahogy az egész mangásítás) a konzervatív gondolkodású keresztényeknek ill. zsidóknak talán nem fog tetszeni, de ha ezen múlik, hogy a mai kölykök agyáig is eljusson az üzenet, akkor talán csak belefér… Meg aztán az utóbbi 2000 évben annyi különféle ábrázolás született a Biblia nyomán, ami viszont jellemzően minimális infot hordoz adott szereplői külsejéről, hogy igazán senki nem állíthatja, hogy X vagy Y pontosan így vagy úgy nézett ki. Meg ez különben is mellékes az átadott tartalomhoz mérten.

Az pedig nyilván kinek-kinek mást és mást jelent. El tudom képzelni, hogy valakinek valóban ez a képregény legyen az első lépése a megélt, igaz hit felé (Isten útjai kifürkészhetetlenek, ugye), de aki a Bibliát csak kultúrtörténeti érdekességnek tekinti, az is érdekesnek találhatja ezt a feldolgozását. A Bibliát pedig ismerni kell, egyszerűen azért, mert – ha tetszik, ha nem – nyugati kultúránk, civilizációnk, történelmünk, s mi minden egyebünk szempontjából meghatározó erejű alkotás. Aki nincs képben a Bibliáról legalább nagy vonalakban, az úgy istenigazából aligha tud eligazodni a mai nyugati világban, aligha értheti összefüggéseit, jelrendszerét, nyelvezetét.

De különben csak úgy, mint látványos és szórakoztató képregény is olvasható a
Biblia Manga.

Címkék: