péntek, január 30, 2009

Simpson család, Death Note

Annyira nem volt időm blogzani, hogy az alábbi két cikk előbb került ki az ekultra, mint ide. Kívánom, hogy nekem és mindenki másnak ez legyen a legnagyobb baja :)
Szóval:

Matt Groening: Simpson család - Képregénykavalkád
Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
Fordító(k): Puller István
Illusztrátor: Bill Morrison, Sondra Roy
Eredeti cím: Simpsons Comics Extravaganza
Oldalszám: 128
Ára: 2480 Ft


A Simpson család (The Simpsons) rajzfilmsorozat 1989 végén indult (kezdetben Csupó Gábor is a stáb tagja volt), és egyedülállóan sikeres lett, amit az is mutat, hogy még mindig nem hagyták abba.Mi több, 2007 nyarán végre
mozifilm is készült belőle, ami nem tetszett minden rajongónak, de azért brutál dollármilliókat hozott Matt Groeningék konyhájára.
A sorozat magyar tévéken is sikerrel futott, jelenleg a Comedy Central csatornán adják, és igen kiváló a szinkronja.

Nem vitás, hogy első pillantásra nehezen érthető ez a siker. Elnagyolt, ráadásul sárga színben pompázó, gülüszemű, karikatúra jellegű figurák a Simpson család tagjai, akik akkor sem tűnnek szerethetőnek, ha az ember szívből rühelli a Disney-féle iskolát. De elég végignézni egy epizódot, hogy életre szóló Simpson-függés (vagy épp -gyűlölet) alakuljon ki az emberben. Méghozzá azért, mert annyira humoros, s közben olyan brutálisan szatirikus. Az alkotók a politikai korrektséget mellőzve gyakorlatilag bármit nevetségessé tesznek, ami megérdemli, és ugye van miből válogatniuk. És a képregény is hozza a szintet.
Teljes cikk
ehunvane.


Ohba Tsugumi - Obata Takeshi: Death Note 1-3.
Kiadó: MangaFan Kiadó
Fordító(k): Nikolényi Gergely
Illusztrátor: Obata Takeshi
Eredeti cím: Death Note
Oldalszám: 200
Ára: 2000 Ft


A Death Note, azaz Halállista egy rendkívül sikeres manga sorozat, s a belőle készült anime széria, amit magyarul az Animax műsorán láthatunk, szintén sokak kedvence lett.
Ha csak felszínes pillantást vet rá az ember, hogy miről és hogyan is van szó, akár meglepőnek is vélheti ezt a nagy sikert, ugyanis a Death Note a bűn és bűnhődés mélységesen komor témáját járja körbe, jellemzően kevés akcióval. Mégis rendkívül izgalmas sztori ez, köszönhetően a legjobb pszichológiai thrillereket és krimiket idéző történetszövésnek.
Teljes cikk
emitt.