nat b
Név:

Ez amolyan félblog, nem igazi. Inkább csak arra van, hogy feltegyek akármi cikket, legyen Hammer-es, ekulturás, endless-es, vagy bármi egyéb, ami nekem valamiért fontos. És nem csak zenékről meg könyvekről meg filmekről. Hanem pl. helyekről, ahol járok. És biztos lesz itt pár gondolatom is, meg hasonlók.

csütörtök, február 28, 2008

Kurt Vonnegut: Hókuszpókusz

Kiadó: Maecenas Könyvkiadó
Kiadás éve: 2008 (harmadik kiadás)
Eredeti cím: Hocus Pocus
Fordította: Molnár István
Oldalszám: 352

A múlt évben elhunyt Kurt Vonnegut utolsó előtti regénye volt a Hókuszpókusz. 1990-ben jelent meg eredetileg, és minden ízében tipikusnak mondható – kivéve, hogy talán a legkomorabb, legkiábrándultabb minden könyve közül. Pedig hát 1 írása sem kislányoknak való, habkönnyű tündérmese.

A történet mesélő-főszereplője Eugene Debs Hartke, aki nevét részben 1 hajdani nagy amerikai szocialistáról kapta, nagyapja kívánságára. Hartke megjárta a vietnámi háborút, majd tanár lett belőle: előbb 1 tanulási nehézségekkel küzdő, ám anyagilag az élbolyba tartozó ifjak számára létesített egyetemen, majd pedig 1 olyan börtönben, ahol mindenki legalább 1-szer ölt már embert. E 2 létesítmény 1azon völgyben, 1 tó átellenes partjain található. A regény jelene pedig 2001, a ’90-ben még csak elképzelt jövő, és ha pusztán az alapján ítélnénk meg a könyvet, hogy mekkora százalékban sikerült megjósolnia a valós 2001-et, azt is mondhatnánk, Vonnegut elkúrta. Még hogy a japánok vásárolták fel ½ Amerikát! Persze, a valós 2001-ben ott volt a szeptember 11.-i terrortámadás – hát nem olyan az, mintha ő maga írta volna meg?! Hiszen ő már mikor megmondta, hogy a tűzoltók hősök?!

Azám, de persze Hartke igazi vonneguti antihős, aki a mestertől megszokott módon megannyi furfangos csavar folytán embernek nem igen való helyzetekbe kerül. Már azt is épp elég bonyolult leírni, hogy 2001-ben, midőn különféle fecnikre írja történetét, pontosan hogy is áll a szénája. Addigra már túl van Vietnám poklán, alighanem legjobb éveinek számító egyetemi tanítói pályáján (melynek szexuális kicsapongásai és felforgató nézetei miatti, csúfos kirúgás vetett véget), a börtönben szintén nem átlagos nebulók fejének tágításával töltött éveken, a fegyencek megannyi emberéletet követelő kitörésén, a börtönlázadás leverését követő, rövid tábornoki pályáján – és épp bírósági tárgyalására vár. Hogy miért? 1 újabb kérdés, amire választ ad ez a regény.

Hírhedt fekete humorát itt is elő-előveszi írónk, ám soraiból így is süt a tömény kiábrándultság. Talán azt hitte, hogy túl a II. Világháborún és az abban szerzett személyes élményeit feldolgozó, Az 5-ös számú vágóhíd c. klasszikussá vált regényén, csak jobbra fordul majd 1 s más, de nem így történt. A vietnámi háborúról pedig nem csak azt írja le, milyen totálisan értelmetlen volt, és mennyi ártatlan ember vesztét okozta, hanem azt is, hogy azokat a szerencsétlenek katonákat, akik túlélték mindezt és visszatértek az Államokba, milyen szörnyen fogadták. Mintha ugyan ők tehettek volna erről az egészről, nem pedig a parancsokat osztogató felsőbb hatalmak...

A regénybe 1 kimondatlanul is nyilvánvalóan Kilgore Trout által írott sci-fi novellát (Tralfamador Bölcseinek Jegyzőkönyve) is beleszőtt Vonnegut, és a GRIOT nevű, emberi sorsokat matematikai valószínűség szerint megtippelő számítógép is olyasmi ötlet, ami több más írására is emlékeztet. Meg amúgy is számos utalás akad a kötetben régebbi dolgaira. Maga az alaphelyzet (a főhős börtönben) pl. az Éj anyánk-at és a Börtöntöltelék-et idézi. És így tovább.

De túl azon, hogy most is emberinek mutatja be az embereket, igazából minden korábbinál (és ami azt illeti, későbbinél) lesújtóbb képet fest az emberiségről, visszamenőleg és a jövőre vonatkozólag. Mint említettem, prófétikus kinyilatkoztatásokat nem rejt a regény, összevetve a valós 2001-gyel, ám attól még túlságosan is sokban hasonlít a valósághoz. És amíg nem válik számottevően jobbá a Föld helyzete, addig Vonnegut írásai alapművek lesznek. Kiutat, vigaszt itt-ott próbál ugyan nyújtani, de a Hókuszpókusz-ban pont nem.

Címkék:

2 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Kérdezni szeretném, kedves RandomSky, hogy szerinted miért írta Vonnegut a Hókuszpókuszban, hogy egy rakás tehénlepényt ér minden nemzet, amelyik nagyobb Dániánál.
Azt hiszem, ezen kívül értettem mindent a könyvből. Szerintem azért ír Vonnegut ilyen sötét könyveket, mert ateista, persze. De ha nem lenne ateista, nem lenne Vonnegut.
Én csak most olvastam ezt a könyvet és most találtam a blogodra, de nagyon érdekes, csakúgy mint a könyvek.
Köszönöm, ha válaszolsz, egy olvasód, Kata

2009. 01. 11. 13:03  
Blogger crowe, the half-blog prince said...

Kedves Kata!
Nem írom azt, hogy Ördög tudja, mert minden ateizmusa ellenére is úgy gondolom, Vonnegut a mennybe került.
De egyébként nem tudom. Ez már csak ilyen vonnegutos dolog, amit nem kell túl komolyan venni, ahogy ő sem vette túl komolyan saját magát. Tippelni tudok csak, hogy pl. úgy gondolta, hogy egy Dániánál nagyobb ország már akkora, hogy azokat a gebaszokat, amikről a regényben ír, nem tudná kezelni. Ez mondjuk megdőlni látszik, ha Izlandra gondolunk, de ki gondol Izlandra ilyen hidegben?!
Amúgy meg szerintem Vonnegutnak, legalábbis amennyire emberileg az megvalósítható, olyan tartása volt, amit sok nem ateista megirigyelhetne. Egyszer írt valami olyasmit, hogy az már valami, ha valaki úgy törekszik a jóra egész életében, hogy közben nem az jár az agyában, hogy azért csinálja, mert jó pont jár érte a túlvilágon. Szóval, úgy, hogy nem hisz az isteni elismerésben, meg ilyenek. (Valaki megszánhatna az idézettel, ha tudja, miről beszélek.) Ez azért ott van.
De számos vallásos olvasója, mi több, barátja is volt, ő maga is szimpatizált egynémely felekezettel, vagy még inkább elvvel, filozófiával (gyakran emlegeti Jézus hegyi beszédét, mint alapvető szöveget, amin kívül nincs is másra szükségünk).
De szóval szerintem ez a dániás dolog csak afféle beteges vonneguti poén.
És köszönöm, hogy olvasod, amiket írok, jó érzés. Sokszor felmerül bennem, hogy van-e bármi értelme ilyesmire fecsérelnem az időmet, amim valójában, megfelelő szögből nézve nincs is, és a Te kommented nekem elegendő igazolás arra, hogy van.

2009. 01. 11. 17:57  

Megjegyzés küldése

<< Home